Heeft u al een digitaal testament?

Digitaal, Testament, Leontine van Roosmalen, Gepassioneerd Gepensioneerd

Ik heb al eens geschreven over het nut van het opstellen en hebben van een testament en een levenstestament.

Hierin regelt u voornamelijk wat u wilt dat er gebeurt met uw nalatenschap bij overlijden en wat uw wil is indien u zelf niet meer zo goed uw beslissingen kunt maken, door ziekte en/of ongeval, inzake uw geld en uw bezittingen. Dit kan in detail geregeld worden.

Maar vaak wordt er nog wel een belangrijk iets over het hoofd gezien. Vaak ontstaan er problemen met het stopzetten van digitale accounts, abonnementen en Social Media. Een nagenoeg onmogelijke opgave, tenzij er toegang is tot een overzicht met wachtwoorden en inlogcodes. De digitale erfenis afwikkelen blijkt steeds meer een erg lastige hobbel te zijn. Hiervoor zou een digitaal testament uitkomst kunnen bieden om online zaken netjes af te ronden.

Digitaal (Sociaal Media) Testament

Het Digitaal (Sociaal Media) Testament kan veel pijnlijke situaties en ergernis voorkomen. HCC ontwierp hiervoor een formulier met daarop de meest gebruikte Social Media toepassingen en met ruimte voor anderen toepassingen of programma’s. Hierop kunnen inlogcodes, wachtwoorden, etc. overzichtelijk worden vastgelegd. Dit digitale testament is hier gratis te downloaden

Digitale kluisjes

Ook zijn er digitale kluisjes voor PC, laptop, tablet of smartphone, zoals LastPass, Wallet en LockBox waar al die inloggegevens en wachtwoorden -uiteraard achter een wachtwoord- kunnen worden opgeslagen. Maar dan moet de nabestaande natuurlijk wel over dat wachtwoord kunnen beschikken, anders blijft de kluis ook voor hen gesloten.

Notarissen bieden Digizeker aan, een ‘digitale kluis’ op hun kantoor. Daarin worden alle accounts en de bijbehorende inlogcodes bewaard, na overlijden krijgen de nabestaanden de inlogcode van deze kluis zodat zij accounts makkelijk kunnen beëindigen. Deze digitale kluis wordt gecombineerd met een notariële akte en geregistreerd in het Centraal Testamentenregister. U bepaalt zelf (in overleg met de notaris) wie na uw overlijden het beheer over de digitale kluis krijgt. Naast de notaris zijn er nog meerdere partijen die op dit terrein digitaal actief zijn, één daarvan is Ziggur. Zowel Ziggur als de notaris berekenen voor deze diensten kosten.

Waarvoor u uiteindelijk ook kiest, vergeet vooral niet om het wachtwoord van uw PC, laptop, tablet en Smartphone achter te laten en iemand te laten weten waar uw digitale kluis te vinden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *