“Het liefst wil hij weer gaan werken. En dat zou mijn moeder ook willen

Pensioen doorwerken na pensioen

"Het liefst wil hij weer gaan werken. En dat zou mijn moeder ook willen"

Dit was wat de titel van bovenstaand artikel uit de Libelle kopte. Voor mij direct een aanleiding om het artikel te lezen.

Wat een pijn voor alle partijen lees ik hier. Niet alleen in de tekst, maar ook tussen de regels door. Vooral de opmerking van de dochter aan het eind van het artikel raakt mij: "Eigenlijk wil hij alleen maar weer aan het werk. En dat is precies wat mijn moeder ook het allerliefst zou willen, maar dat kan nu eenmaal niet." 

Heftig, vooral omdat er wel degelijk mogelijkheden zijn voor deze man, echtgenoot en vader. Want wie zegt dat hij niet meer kan gaan werken. Kijk maar naar deze mensen in het artikel van vorige week uit het Algemeen Dagblad: met pensioen en toch kennis blijven delen

En dan zijn er ook nog de mensen die na pensioneren nog een eigen bedrijf(je) beginnen. Gewoon omdat het kan en ze hier hun passie nog in kwijt kunnen. In mijn praktijk kom ik ze tegen en waar nodig begeleid ik ze daarbij. Of neem die mevrouw die toch echt nog niet met pensioen wilde, zij verhuurd zich nu als interim professional. 

Juist omdat alle mogelijkheden voor een leven na pensionering bij velen niet bekend zijn, worden mensen ongelukkig, maken ze ruzie en vloeien er zelfs scheidingen uit. En dit terwijl er nog zoveel mogelijk is. Een goed pensioen is niet perse het invullen van de nieuw verworven tijd, nee het is juist het vinden (of reeds hebben) van een passie, een droom, een doel en het uitvoeren daarvan en dit alles op de manier die het beste bij jou (en je partner) past. Daarom is het zo belangrijk om je juist goed voor te bereiden op je pensioentijd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *