Klopt deze kop of is dit bangmakerij?
Zowel de Telegraaf als het Algemeen Dagblad publiceerden een artikel over het onderzoek van Maria Fitzpatrick van de Amerikaanse Cornell University en Timothy Moore van de University van Melbourne.
Hoe dan ook, deze kop triggerde mij wel. En jullie waarschijnlijk ook.
Vandaar dat ik, als pensioencoach, de complete Whitepaper (onderzoek) heb opgevraagd.
Bij het heel snel doorlezen van deze Whitepaper, zag ik al dat er uit andere onderzoeken andere conclusies komen. Dus zelfs de geleerden zijn het niet altijd eens. Jammer dat er dan door zo'n kop boven een artikel in de krant veel verwarring gezaaid wordt.
Het onderzoek ga ik zelf nog nader bestuderen, echter uit eerder eigen onderzoek kan ik de volgende conclusies met jullie delen:
- wanneer er na pensionering (of hoe je het stoppen met werken ook wilt noemen) geen passie en positieve invulling aan de "Golden Years" gegeven wordt, dan kan dit een negatief gevolg hebben op het (geestelijke) welbevinden, dat dit dan gevolgen kan hebben voor de gezondheid en de vitaliteit van gepensioneerden is dan niet zo vreemd. Echter wanneer er een (nieuwe) gepassioneerde invulling aan het "pensioenleven" gegeven wordt en men blijft zowel lichamelijk als geestelijk actief, dan blijft men over het algemeen gezonder en vitaler.
- Het onderzoek richt zich op Amerikanen. Daar het pensioenstelsel in Amerika iets anders in elkaar steekt dan in Nederland, is het daar al langer een trend om ook na de 65-jarige leeftijd door te werken, soms uit passie, vaak puur uit noodzaak. Deze mensen zijn niet meegenomen in het onderzoek. Veel mensen maken juist uit gezondheidsoverwegingen de keus om eerder te stoppen met werken, omdat ze niet meer kunnen en daarom maar genoegen nemen met minder inkomen. Ook in Nederland is dit natuurlijk de discussie. Want hoeveel mensen, voornamelijk in de zwaardere beroepen, halen zonder gezondheidsklachten de eindstreep waarop ze volgens de recente wetgeving recht hebben op AOW?
Is het niet appels met peren vergelijken?
- Wij zijn Amerika niet en hebben nog steeds een goed pensioenstelsel, zeker in vergelijking met Amerika.
- En wat als de al "ongezonde" mensen uit het onderzoek gehouden waren? Zouden dan de uitkomsten niet heel anders kunnen zijn?
Kortom, ik blijf al dit soort onderzoeken, whitepapers en actualiteiten op de voet volgen, toch geloof ik ze niet allemaal en ben hier enorm kritisch op. Ik geloof namelijk in het principe van het individuele en nieuwe pensioneren. Wil je meer weten hierover, kijk dan regelmatig op deze website en/of volg me op Facebook bij Gepassioneerd gepensioneerd of koop en lees mijn boek hierover. Binnenkort heb jij de mogelijkheid om mij te helpen dit boek uit te brengen. Je hoort snel meer hierover.