Eerder stoppen met werken? Ja graag!

Eerder stoppen met werken

Maar kan het ook?

Dit is de titel van een artikel in de Margriet, die ik als bewijsnummer voor een interview dat ik gaf kreeg opgestuurd. Helaas was er van mijn interview niets meer te vinden en ging het artikel voornamelijk over geld.

Pensioen gaat niet alleen over geld!

Toch is dit wel een vraag die ik vaker gesteld krijg van mensen, die ofwel coaching bij mij afnemen of waarvoor ik een financiële foto maak.

Want natuurlijk is het heerlijk om niet meer elke werkdag op een bepaalde tijd naar je werk te hoeven gaan, niet meer een vast aantal uur ergens te moeten werken, terwijl buiten heerlijk de zon schijnt en eigenlijk altijd vakantie te hebben.

Ik als Parttime Zillertalerin, die net weer terug is van 4 maanden Oostenrijk, kan dat alleen maar beamen.

De grote vraag blijft ook aan mij vaak: “Kan dat wel financieel?”

Ja, dat lukt mij ook financieel. Hiervoor heb ik dan wel op een aantal zaken moeten bezuinigen, maar dat is het mij wel dubbel en dwars waard.

Dat is ook de reden dat ik mijn Individuele Pensioencoachingstrajecten aanbiedt aan mensen boven de 55 en niet alleen aan mensen die bijna met pensioen kunnen.

Want waarom wachten met die dingen te doen, die je zo graag zou willen doen, wanneer je niet meer hoeft te werken. Vaak zijn het dingen die eigenlijk nu al kunnen. Soms door te bezuinigen, net als ik, maar vaak hoeft dat niet eens. Het vergt dan wellicht een andere planning en kost het je alleen wat van je tijd. Tijd die we allemaal evenveel hebben, alleen allemaal anders gebruiken.

Ik denk zelf nog vaak terug aan mijn vader, die destijds zo enorm uitkeek naar zijn VUT, want hij wilde dan toch echt de 4-daagse van Nijmegen gaan wandelen. Op mijn vraag: “Waarom niet nu?” keek hij me wel even glazig aan, want voor al dat trainen had hij toch helemaal geen tijd. Nadat we er nog even verder over spraken en hij er nog even over nagedacht had, kwam dan toch die beslissing: “Ik doe het nu!”

En wat ben ik blij dat hij deze beslissing genomen heeft en samen met mij de voorbereiding en daarna 4 dagen lang 50 km in Nijmegen gewandeld heeft. Want een jaar later kon hij vrijwel geen kilometer meer wandelen.

Maar nu even terug naar het artikel, waarvoor ik geïnterviewd was en er niet kwam. De Margriet koos er ook voor om een ander het gehele artikel  te laten schrijven. Nu ging het eigenlijk alleen over de financiële gevolgen van eerder stoppen met werken en hoe deze eventueel opgevangen kunnen worden.

Niets verkeerds aan, alleen Pensioen gaat niet alleen over geld. Het gaat over leven, over genieten, over vrijheid, over eindelijk de tijd hebben voor....... en vaak hebben we daar geld voor nodig. Dus inzicht in de financiën is natuurlijk belangrijk, dat zal ik nooit ontkennen. Ik maak niet voor niets een financiële foto tijdens mijn trajecten.

Toch blijf ik ervoor pleiten, dat we eerst eens gaan kijken, (her)ontdekken en onderzoeken wat we willen gaan doen met de rest van ons leven, om daarna pas te gaan kijken hoe we dat dan kunnen bereiken, zowel praktisch, emotioneel als financieel.

Dat dat niet alleen geldt voor mensen die richting hun pensioen gaan, moge duidelijk zijn.

En ben jij dan zo iemand, die nog lang niet met pensioen mag of kan en toch wil gaan ontdekken hoe jij je beste leven kunt leven en hoe geld hierbij een hulpmiddel kan zijn, ga dan eens naar de website van Dare to Live Now.  Want waarom wachten tot je Pensioen? Leef Nu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *