“Mijn gepensioneerde man zit alleen maar thuis”

eenzaamheid Pensioen

Dit is de titel van een vraag die in de denktank van het vrouwentijdschrift: “de Libelle” staat.Het is niet de eerste keer dat ik een gelijksoortige titel met een gelijksoortige vraag daaronder zie.

De vraag die door de 66-jarige vrouw gesteld wordt luidt als volgt: “Sinds vorig jaar zijn mijn man en ik met pensioen. Ik verheugde me erop om leuke dingen met hem te doen, maar hij blijft liever thuis. Hij is hele dagen aan het klussen in zijn tuinhuis, maar ik wil graag leuke uitstapjes met hem maken. Hoe motiveer ik hem om samen de hort op te gaan?”

Een stil verlangen, dat er waarschijnlijk al langer was en wellicht nooit echt uitgesproken is.

Ik zeg vaak: Pensioneren doe je samen. En dat is nou juist waar je ook samen naar toe kunt werken. Eén van de belangrijkste dingen die je in de aanloop naar het pensioen zou kunnen doen, is je wensen en verlangens uitspreken. En daarnaast te luisteren naar de wensen en de verlangens voor de pensioentijd van de ander. Vaak is het zo dat deze niet 100% overeenkomen. En dat geeft niet, want daarover kun je het met elkaar hebben. Communiceren in deze periode van je leven is vaak nog belangrijker dan in alle voorgaande levensfases. De “verplichtingen” vallen weg en wat dan?

Door met elkaar in gesprek te blijven en vooral open te staan voor de wensen en verlangens van jezelf en van de ander, kom je vaak tot verrassende compromissen.

Doe dingen samen en/of doe dingen alleen, en blijf tegelijkertijd met elkaar in gesprek. Want verlangens en wensen van nu, hoeven niet de verlangens en wensen van over 1 jaar of over 5 jaar te zijn. Geniet van de tijd samen en verspil niet de meest kostbare jaren van je pensioen. Want juist in de eerste jaren ben je hoogstwaarschijnlijk het beste in staat om dromen en verlangens na te jagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *