Passioen®

Passioen

"Het Nieuwe Pensioneren"

De onthulling van een nieuw Merk: Passioen®

Voor de meesten van jullie is het bekend dat ik een boek aan het schrijven ben over het Nieuwe Pensioneren.

Pensioen, zoals pensioen bij de invoering daarvan bedoeld was, bestaat al heel erg lang niet meer en ook de spelregels rondom de pensioendatum (AOW-ingangsdatum) en de opbouw en uitbetaling van de pensioenen in de 2e Pijler (de pensioenopbouw via de werkgever) staan onder druk.

Was het vroeger zo dat je “Met Pensioen” kon en daarbij vanuit de Staat een maandelijkse uitkering kreeg, zodat je de laatste jaren van je leven, de eerste levensbehoeften kon betalen, in deze huidige tijd, ben je meestal nog zo jong en fit en heb je nog een hele levensperiode voor je. Naast de AOW, is er meestal nog een Pensioenuitkering van een Pensioenfonds en wellicht heb je zelf nog wat voor deze levensperiode geregeld.  Naast het financiële gedeelte wat veranderd is, zijn ook de mensen die met pensioen gaan veranderd.

En toch, wanneer ik, of anderen, over Pensioen praten, dan denken de meesten eerst aan het geld en het feit dat de AOW leeftijd steeds verschuift, dat we bang zijn dat we oud en versleten zullen zijn, tegen de tijd dat we met Pensioen kunnen gaan. Pensioen krijgt zo vaak een negatieve lading. En ook de berichten in de media laten vaak een negatief beeld zien.

Toch zijn er nu veel meer mogelijkheden dan vroeger om de regie in eigen hand te nemen en om je eigen Pensioenverhaal te schrijven. Want zoals elke mens verschillend is, zo is ook elk Pensioen verschillend. Er is veel meer mogelijk dan we vaak zien. Bij het met Pensioen gaan, hebben we als referentiepunt onze ouders en grootouders. Onze grootouders waren oud, tegen de tijd dat ze met Pensioen gingen, onze ouders waren nog relatief fit en genoten (wanneer het hen gegeven was) met volle teugen van hun vrije tijd. Gingen op reis, gingen sporten en hadden veel tijd voor hun hobby’s.

“Het Nieuwe Pensioneren” gaat veel meer over alle mogelijkheden die er nog zijn, de dromen, de wensen en de doelen en hoe je deze nog kunt bereiken. Het gaat hier niet over alles wat we niet meer kunnen (vanwege leeftijd en/of eventueel het geld), het gaat hier over Passie, over alles waar je ogen nog van gaan stralen en over het van betekenis zijn. Het uitvinden van wat je nog allemaal wel kunt. En daar past die negatieve lading van het woord Pensioen niet bij.

Tijdens het schrijven van mijn boek, was ik aan het mijmeren over dat er eigenlijk een ander woord zou moeten zijn voor deze nieuwe levensfase van ongekende vrijheid, waarin jij zelf aan het roer staat en jij zelf bepaalt hoe jij deze invult.

En toen, op 2 mei 2018, kwam het nieuwe woord ineens fel tevoorschijn. Een woord, wat staat voor alles wat ik een ieder zo gun. Ook een idee voor een logo was geboren. Toch wilde ik nog een stuk verder gaan en dit woord als een Officieel woordmerk registreren. Veel woordmerken worden afgekeurd omdat het te beschrijvend is, had ik bij mijn verzoek tot het registreren van Levensregisseur® al gemerkt. Ik wilde niet alleen mijn logo registreren, maar ging vol voor het MERK.

Op 25 mei waren de eerste controles uitgevoerd en in orde bevonden, het lange wachten van 2 maanden begon. Op mijn verjaardag was de kans om oppositie in te brengen verstreken. Dacht ik dat ik toen al, als extra verjaardagscadeau over kon gaan tot het onthullen van de naam en het logo, ging daar nog bijna 2 weken overheen. Na elke dag kijken in het Merkenregister, kon ik gisteravond eindelijk opgelucht ademhalen. Mijn merk is officieel gepubliceerd.

Passioen® is een feit

Passioen® is meer dan Pensioen, meer dan geld en meer dan genieten van je vrije tijd. Het is een manier van zelf de regie in de hand nemen en te ontdekken wat voor jou het leven waardevol maakt. Passioen® zet je hart in de fik en geeft jou de kans om je beste leven ooit te leven, jouw leven! Want wanneer je geen plannen maakt voor jezelf, dan loop je grote kans dat je onderdeel wordt van de plannen van een ander.  Vrijheid; Genieten, zijn beiden woorden die ik vaak hoor wanneer mensen het hebben over Pensioen. Het uitkijken naar het grote Genieten en de Vrijheid, die vaak tegenvalt op het moment dat men de streep naar het Pensioenleven is overgestapt. Want wat is genieten voor jou? Wat is vrijheid voor jou? Passioen® is alles wat jij wilt dat het is.

Passioen® een nieuw woord, een nieuw merk, een nieuwe manier van Pensioneren.

Ik ben trots, voel me warm en leef eigenlijk al ruim een jaar mijn Passioen®, want niemand heeft gezegd dat je moet wachten tot je 65e of 67e om aan het grote Genieten te beginnen. Is het altijd makkelijk en geweldig? Nee, soms is het hard werken en een tijdje oncomfortabel, maar juist dat maakt dat ik zo gelukkig ben, me zo dankbaar voel voor wat ik voor anderen (en daardoor ook voor mezelf) kan en mag betekenen met mijn Persoonlijke Pensioencoachingstrajecten en binnenkort ook met mijn boek.

6 gedachten over “Passioen®

  1. Wat gaaf! Pensioen heeft echt een andere betekenis vandaag de dag dan het voor onze ouders en voorouders was. Heel mooi hoe je het verwoord hebt. En proficiat met je merk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *