Heb jij al een plan voor je pensioen?

Pensioen Plan Geld

En nee, dan heb ik het niet over (alleen) een financieel plan. Een Pensioenplan gaat namelijk niet (alleen) over geld. Het gaat er voornamelijk om,  om uit te vinden hoe jij al je nieuw verworven vrije tijd gaat invullen.

Je hebt een groot gedeelte van je leven hard gewerkt, pensioen opgebouwd en dan ook nog een appeltje voor de dorst achter de hand om je pensioendromen waar te maken. Maar als de grote dag nadert, realiseer je je ineens dat je een aantal cruciale vragen nog niet beantwoord hebt: “Wat zijn nu precies mijn grote (of kleine) dromen?” “ Hoe kan ik de komende 20 à 30 jaar betekenisvol zijn?”

Sommige mensen stappen in hun pensioen met een volledig uitgewerkt plan. Anderen echter worstelen met het invullen van een leeg canvas.

De sleutel tot een succesvol Pensioen bestaat niet alleen uit het invullen van jouw tijd, maar het samenstellen van een lijst van bezigheden die zijn gebaseerd op wat voor jou belangrijk is. Dit is niet alleen wat ik zeg, ook de experts zeggen dit.

Je werk is niet wat je bent, maar wat je doet. Pensioen is juist de kans om dat leven te creëren dat beter weerspiegelt wie jij bent.

Met zoveel keuzes en zoveel vrijheid, uitvogelen wat jij het meest waardeert en jou de meeste waarde brengt is niet zo gemakkelijk. Ook niet wanneer je dagen na je pensioen al meteen gevuld zijn. Want gevuld hoeft niet gelijk te staan aan jouw meest ideale pensioen (en dat van je partner).

En vergis je niet. De eerste jaren van je pensioen, zijn vaak wel de jaren waarin je het meest fit bent. Verspil deze tijd dus niet. Hou in ieder geval tijd open om mogelijkheden te bekijken en nieuwe dingen uit te proberen. En terwijl je dat doet, kijk ook eens naar de dingen waar je nu al veel plezier aan hebt en kijk of je dat uit kunt breiden.

Ervaringsgepensioneerden die al van deze fase in hun leven genieten, hebben vaak een gelijksoortig advies aan degenen die op het punt staan met pensioen te gaan. “Probeer dingen uit. Wanneer je merkt dat je het toch niet zo leuk vindt als je dacht, heb je nog genoeg tijd om iets anders te gaan doen.”

In mijn praktijk van Gepassioneerd Gepensioneerd heb ik al van alles voorbij zien komen. Van het starten van een eigen (droom)onderneming, het zich verhuren als freelancer, het opnemen van een studie tot aan het maken van die wereldreis. En natuurlijk alles wat daar tussen in zit. De rode draad blijft echter het behouden van sociale contacten en het ontmoeten van nieuwe mensen.

Toch blijft het voor mannen vaak wat lastiger om de overstap van werk naar pensioen te maken, blijkt uit onderzoek. Vrouwen hebben vaak al veel vriendschappen en activiteiten buiten het werk. Mannen halen toch vaker hun waardering uit hun werk. Wanneer de overgang lastig gaat kan dit resulteren in een depressie of depressie gerelateerde klachten. Een onderschat en onderbelicht aspect dat gepensioneerden treft.

Gelukkig kan men deze kans verkleinen door zelf actie te ondernemen. In de zoektocht naar een betekenisvol pensioen, kijken veel nieuw gepensioneerden naar activiteiten om het algemeen maatschappelijk nut te dienen of zich te verbinden aan een lang gekoesterde passie. Maar wat is nu jouw passie, jouw echte passie?

Misschien heb je wel hulp nodig om uit te vinden wat jij nu werkelijk wilt doen tijdens je pensioen en hoe je jouw wensen verbindt met je nieuwe financiële situatie. Neem dan eens contact op met een Geregistreerd Lifeplanner RLP® of neem contact op met mij. Ook ik ben een geregistreerd Lifeplanner RLP® en heb mij gespecialiseerd in Pensioencoaching.

Om er achter te komen wat bij jou past en hoe jij het beste invulling kan geven aan je “Golden Years” heb ik Gepassioneerd Gepensioneerd opgericht. Zo kan jij de regie houden op jouw leven, nu, maar ook voor de toekomst. Zowel financieel als persoonlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *