Tijdens het onderzoek voor mijn boek kwam ik dit woord tegen: “Sandwichgeneratie”.
Na generatie X-Y-Z, hebben we er weer een nieuwe generatie bij. Om het allemaal wat makkelijker te maken zijn er ook babyboomers die vallen onder de sandwichgeneratie. Maar wat is nou die sandwichgeneratie?
Onder de sandwichgeneratie vallen mensen tussen de pakweg 40 en 70 jaar, met zowel zorg voor hun kinderen als toenemende zorg voor hun ouders. Dit alles vaak naast een drukke baan, hobby’s en sport, opleidingen en de dagelijkse huishoudelijke taken.
Doordat kinderen vaak langer thuis wonen, of zelfs na hun studie weer terug naar huis keren vanwege de krapte op de woningmarkt, of na een verbroken relatie weer (tijdelijk) thuis komen wonen en ouders of schoonouders ouder worden en langer thuis blijven wonen (al dan niet gedwongen), veranderen de zorgtaken voor deze generatie.
En omdat deze generatie mensen vanuit zichzelf al zo gewend is om te zorgen voor anderen, neemt men de zorgtaken voor lief. Ook wanneer dit stress oplevert, de eigen gezondheid ondermijnt of zelfs de eigen dromen en wensen in de weg staat.
Soms gaat het zelfs verder en zorgt deze generatie ook nog voor de kleinkinderen. Val je onder deze generatie dan word je een clubsandwich genoemd.
Juist voor deze generatie is het van belang om ook naar de eigen wensen en doelen te kijken. Is dat dan niet egoïstisch? Krijg ik vaak te horen. Nee, zeker niet. Want juist wanneer wij onze eigen doelen en wensen duidelijk hebben, dan pas kunnen we kijken hoe we al deze zorgtaken in ons leven op ons kunnen nemen.
En natuurlijk komt het soms voor dat we door omstandigheden onze eigen wensen en doelen even op een laag pitje moeten zetten. Juist door het duidelijk te hebben wat we zelf graag willen in ons leven, maakt dat het geven en uitvoeren van deze zorg veel draaglijker.
En wanneer je dan in deze generatie valt en dan ook nog eens richting pensioen gaat, dan is het zeker geen overbodige luxe om eens heel goed je eigen wensen en doelen te onderzoeken en daar je levensplan omheen te bouwen. Want ook al denk je dan dat je voldoende extra tijd krijgt om de zorgtaken uit te voeren, het blijft vooral belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Want wanneer je eigen behoeftes vervuld worden, vallen de zorgtaken vaak lichter.
En voor werkgevers die deze blog lezen, let goed op het welzijn van je medewerkers, zeker wanneer zij onder deze generatie vallen en bied hen waar nodig extra begeleiding aan. (Financial) lifeplanning en/of pensioencoaching is een goede tool, waarbij zowel de financiële-als de emotionele aspecten worden geadresseerd. Hierdoor komt er rust en overzicht wat de productiviteit van de werknemer weer ten goede komt.