Passioen in de Van Dale

Passioen

Toen ik in maart aan mijn boek “Het Nieuwe Pensioneren” aan het schrijven was, was ik aan het brainstormen over het woord Pensioen en waar het mee geassocieerd wordt.

Vooral nu op dit moment de hele Pensioendiscussie en wel of niet Polderen op volle kracht gevoerd wordt, betekent Pensioen voornamelijk het geld. Zelfs de AOW, wat geen Pensioen is, wordt hier vaak onder geschaard. Ook door de zogenaamde deskundigen die aan deze discussie deelnemen.

En wanneer je dan wat dieper gaat graven, gaat het ook over de verhoging van de Pensioenleeftijd en dan wordt er vaak gezucht. Want 84% van de Nederlanders wil op 65-jarige leeftijd of zelfs eerder stoppen met werken. Toen de meesten van de 45-plussers gingen werken, was er nog een VUT, dus wie dacht er toen aan dat hij of zij tot zijn 65e zou moeten werken?

Pensioen, dat is het zwarte gat of het achter de geraniums zitten wordt er zelfs gezegd. En door velen wordt dan het evenement “met pensioen gaan” verbonden aan oud zijn.

Vandaar dat ik het tot mijn missie gemaakt heb om al die negatieve associaties om te buigen en te laten zien wat er allemaal nog wel kan. Dat je, wanneer je 65 bent nog helemaal niet oud bent, dat het oud van vroeger een heel ander oud was en dat het pensioen van vroeger al helemaal niet meer lijkt op het pensioen van nu.

Wat was ik blij toen er ineens een nieuw woord in mijn hoofd opkwam. Ik stond te dansen in de kamer, te juichen en nog veel meer.

Passioen, staat in mijn ogen voor alles waar je hart van in de fik gaat, het staat voor het leven wat jij wilt leiden, het staat voor passie, voor van betekenis zijn, voor mogelijkheden, voor een fijne relatie, gezondheid, vitaliteit en nog veel meer. Én het staat ook voor de financiële middelen. Want geld is natuurlijk ook een onderdeel van het Nieuwe Pensioneren.

In mijn hoofd zag ik het al voor me, mijn missie, mijn passie te verbinden en dit dan ook nog eens te mogen uitdragen. Dit woord zou in de Van Dale moeten komen.

Toch ging ik daar niet direct mee aan de slag, want eerst zou mijn boek er moeten zijn, zou ik een groter podium nodig hebben. Een mooi project voor 2019.

Totdat er een paar weken geleden een berichtje in mijn mailbox popte: “We zoeken een nieuw woord voor Pensioen!” En omdat ik dat woord al gevonden had, was ik direct alert. Dit bericht moet ik lezen. Het was een soort van prijsvraag/wedstrijd. En toen daar ook nog eens stond dat ze dit nieuwe woord in de Van Dale zouden willen hebben, tja toen kon ik niet anders dan aan deze wedstrijd meedoen.

En ook al weet ik dat dit soort stemwedstrijden meestal draait om de grootte van je netwerk, maar ook om tactiek en het gebruik maken van de slimme mogelijkheden van het internet. En in dat laatste zijn de jongeren vaak een stuk verder. Maar ondanks dat heb ik toch mijn woord ingediend.

Vanaf dat moment ben ik heel mijn netwerk op alle manieren gaan “stalken”, door het delen van het bericht op Twitter, Facebook, Linkedin en zelfs op Whatsapp. Bijzonder om te zien wat dit met me doet. Ik zit hele dagen te zoeken naar mogelijkheden om maar weer een paar stemmen binnen te sprokkelen. Ik krijg hele leuke reacties vanuit mijn netwerk, die ik nu zelfs allemaal persoonlijk aan het benaderen ben. Nog een paar dagen en dan kun je niet meer stemmen en ligt het in de handen van een vakjury. Tot die tijd hoop ik in de top 5 te blijven.

Maar wanneer ik dan het grootste gedeelte van de woorden zie, dan word ik tegelijkertijd ook een beetje verdrietig. Dit zijn woorden die voor het grootste gedeelte door een jongere generatie zijn verzonnen en ingediend, met het oog om dit woord het woord Pensioen te laten vervangen. Ik noem er een paar, zonder volledig te zijn en zonder te oordelen, maar kijk wat het met jou doet:

Seniorensaldo, Geraniumgeld, Napoen, Sekur, Thesaurie, Albert in je zak, Oudpoet, Tempo doekoe, Pensje (lekker n opa buikje, pensioen, pensje), Seniorenpeutertijd, Rustsalaris, Eindelijkklaarloon, Graftakgeld, Uitgewerkt, Oudedagoase, Bijna doodervaring, Oudekrentencenten, Ouwedag, Rustgeld, Ouderbijdrage, Oudedagspot, Oudetijd, Oudedag potje, Oppotjackpot, Bejaardenbeurs en nog veel meer.

Mij doet dit wat, het maakt mij nog fanatieker om mijn missie te blijven volgen, ervoor te zorgen dat mijn boek er in de eerste helft van 2019 is, dat de werkenden van nu, de mogelijkheden voor nu en later zien én vooral dat er meer mensen zijn die niet blijven uitstellen tot later. Later als ik met pensioen ben, dan heb ik daar tijd voor, dan kan ik gaan genieten, dan ga ik .......... nou vul zelf maar in. We leven nu en niemand kan ons vertellen hoe lang dat leven is en hoe fit en vitaal we dat leven kunnen leven. Natuurlijk kunnen we hier zelf wel wat dingen voor doen, maar toch, we weten het niet. Dat is ook de reden dat ik nu al probeer om al die dingen die ik ooit zou willen doen gewoon al doe. En dat ik daarbij ook vooruitkijk en wat financiële middelen daarvoor reserveer en andere mogelijkheden zoek om, als het mij gegeven wordt om heel lang te mogen leven, ook dan nog een geweldig en vervullend leven heb. Is dit makkelijk? Nee, dat is het niet! Het is een kwestie van heel duidelijk een richting te weten, te voelen en te doen. Keuzes maken hoort daar ook bij, oh en fouten maken ook. En dat is wat ik jou ook gun, vandaar dat ik daarin ook doe en mensen begeleid.

O en dat woord PASSIOEN, ja dat hoort in de Van Dale.

Krijg ik jouw stem? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *