Wanneer ga jij met Pensioen?

Met pensioen

Hoe vaak wordt niet bij een borrel of verjaardag de volgende vraag gesteld: "Hoe lang moet jij nog?" Daarbij wordt er dan gedoeld op het moment wanneer iemand met pensioen mag.

Inderdaad: ’mag’. Want er is vaak de mogelijkheid van een flexibele pensioendatum of uittreedleeftijd. In de meeste arbeidsovereenkomsten is een flexibele uittreding mogelijk en dat geldt ook voor de meeste pensioenregelingen. Ook kun je, wanneer je werk en je werkgever dit toelaten parttime gaan werken of langzaam afbouwen.

Dat dit niet bij iedereen bekend is, maak ik erg vaak mee wanneer ik met mensen over “Het nieuwe Pensioneren” ofwel Passioen praat.

Ook in het programma “Saved by the Bell” op dinsdagavond werd deze vraag gesteld aan zowel Peter R de Vries als aan Marco Borsato. En dat door kinderen in de basisschoolleeftijd.

Ik kan me voorstellen dat deze 2 mannen voor deze kinderen als erg oud gezien worden. Maar gezien hun antwoorden en hun reacties op de opdrachten, lieten zij de kinderen hopelijk toch wel nadenken over de verbinding tussen leeftijd en pensioen.

Beide heren gaven overigens aan dat ze nog lang niet nadachten om met Pensioen te gaan. Ze hebben beiden nog veel (ieder op hun eigen manier) te brengen aan de wereld. Beiden zitten nog vol met passie en praten ook vol passie over wat ze doen en wat ze ermee willen bereiken.

Zo is het vaak ook met vele andere mensen die richting pensioenleeftijd gaan. Maar wist je dat Pensioen geen “One Size Fits All” event is. Wil de ene vroeger stoppen met werken, om wat voor reden dan ook, een ander ziet erg op tegen het moment waarop er ineens “Cold Turkey” gestopt moet worden met werken. Vandaar dat ik me sterk maak om mensen zich te laten beseffen dat juist op dit moment een intensieve en gedegen voorbereiding op dit wellicht grootste Life Event van groot belang is.

Juist door al jaren voor de pensioendatum na te gaan denken en te onderzoeken wat men nog wil doen met de komende levensperiode maakt een keuze over wel of niet, fulltime of parttime, eerder of later te pensioneren een stuk duidelijker. Wanneer je dan ook nog de financiële consequenties van je wensen inzichtelijk hebt en daarop kunt sturen, dan weet je zeker wat je voor een antwoord kunt geven op de vraag: “Wanneer ga jij met Pensioen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *