Ik zou nog willen blijven werken na Pensioen.

werken na pensioen

Ook al kijken veel mensen uit naar het niets meer hoeven na pensionering, zijn er ook veel mensen die zich een leven zonder (betaald) werk nog niet voor kunnen stellen.

Ik kom ze regelmatig tegen in mijn praktijk. De nieuwe generatie gepensioneerden die aangeven dat ze nog van betekenis willen zijn en eigenlijk nog wel zouden willen werken. Vaak parttime en soms ook in een hele andere branche, richting van wat ze voor hun pensioen deden. En soms zouden ze zelfs van hun hobby een bedrijf willen maken (vaak op ZZP-basis).

En ook al zien ze het dan al voor zich, toch is er vaak een twijfel te bespeuren. Wanneer ik dan vraag wat ze nog tegen houdt om er voor te gaan, vertellen ze dat ze niet weten of ze dit wel mogen, of ze dan niet gekort gaan worden op hun AOW en/of pensioen en wat het verder voor financiële consequenties zal hebben.

Ik vertel ze dan het volgende:

  • Of je nu alleen AOW ontvangt of ook nog pensioen uit loondienst, je mag bijverdienen. En ook nog eens zoveel als je wilt. Wel gelden er soms beperkingen wanneer je met vroegpensioen bent. Ontvang je vroegpensioen, vraag het dan bij jouw pensioenfonds na.
  • Bijverdiensten zijn natuurlijk inkomsten, dus je moet ze wel opgeven aan de Belastingdienst. Ze worden bij je inkomen opgeteld. Hoe hoger deze zijn, hoe méér belasting je erover betaalt. Als AOW’er heb je het voordeel dat je geen AOW-premie hoeft te betalen. Daardoor hou je over de eerste € 34.130,- netto méér over.
  • Wanneer je in loondienst gaat of blijft werken, houdt de werkgever belasting in. Kijk dan of klopt op je loonstrook. Want soms houden werkgevers geen rekening met je pensioeninkomsten en dragen ze daardoor te weinig loonheffing af. Dan komt er een, vaak onverwachte, naheffing.
  • Soms liggen bijverdiensten, echter meer in de hobbysfeer. Wie alleen op de jaarlijkse lokale braderie of vlooienmarkt bijvoorbeeld zelfgemaakte spullen verkoopt, zal deze inkomsten niet opgeven. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je een echte ondernemer bent of wordt. Wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet kan dit aantrekkelijk zijn, want dan heb je toch nog recht op € 3.640,-zelfstandigenaftrek (50% van het bedrag van voor de AOW-leeftijd).

Nadat de financiële obstakels weg zijn, maakt dat de weg vrij om verder over de invulling van het “Pensioenleven” na te denken. En of dat nu wel of geen werken of uiteindelijk toch nog voor jezelf beginnen wordt, dat maakt helemaal niet uit. Het belangrijkste is dat je daarin helemaal vrij bent. Ik begeleid alleen in het proces, de keuzes maak je toch zelf, zelf vanuit je hart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *